Skien

Skien

Velkommen til Skien, kjent som kanalbyen, Ibsenbyen og jazzbyen. Regionhovedstaden i Vestfold og Telemark med snart 55.000 innbyggere er kjent som kanalbyen, startstedet for Telemarkskanalen. Den verdenskjente dramatikeren, Henrik Ibsen, er født og oppvokst her. Byen har et rikt kulturliv med egen teaterscene, flere kjente jazzmusikere, tre visningssteder for samtidskunst og huser Skien fritidspark som er et av Norges beste idretts- og aktivitetsanlegg. Skien er stedet for matfestivalen Mersmak, ParkJazz, teaterforestillinger og idrettsarrangement. 1 av 8 middelalderbyer i Norge. Og er selvsagt hjembyen for fotballklubben Odd!


Kanalbyen Skien

Telemarkskanalen strekker seg fra kyst til fjell med store variasjoner i landskap og særpreg. Fra sørlandsidyll ved kysten, via bølgende fruktlandskap i Midt-Telemark til høyfjellet og mektige Hardangervidda. Åtte spektakulære sluseanlegg på 105 km med i alt 18 slusekamre løfter båten og passasjerer 72 meter fra en starter i Skien til enden av kanalen, Dalen. Det kan du oppleve fra dekket på en av de tre kanalbåtene eller i egen fritidsbåt, men også med padling, sykling eller vandring.

Langs kanalen er det et rikt utvalg av museer, kulturminner, koselige spisesteder og fantastiske kulturarrangementer. Kanalens østre løp går via idylliske Sauarelva til Notodden, som er kjent for industrihistorie med UNESCO-status og bluesfestivalen.


Barndomsbyen til Henrik Ibsen

Henrik ble født inn i en privilegert posisjon. Begge foreldrene, Knud og Marichen (født Altenburg), tilhørte byens absolutte overklasse av embetsmenn og patrisiere. De økonomiske nedgangstidene på 1820- og 1830-tallet rammet også familien Ibsen. I 1835 flyttet familien til lystgården Venstøp, fem kilometer nord for Skien sentrum. Høsten 1843 flyttet familien til Snipetorp, mens den 15 år gamle Henrik Ibsen reiste med lastebåten «Lykkens Prøve» til Grimstad - der han ble apotekerlæring og forfattet sitt første drama. Henrik var hjemme hos familien noen sommeruker i 1845, og han var også innom i 1850, da han var på vei til Christiania for å bli student. Etter dette er det ikke kjent at Henrik Ibsen besøkte Skien. Barndomshjemmet på Venstøp er i dag museum.


Industri

  • Ledende på treindustri på 1600 tallet
  • Laugstol bruk var det første i landet som leverte strøm til private i 1885.
  • Fossum jernverk er Norges eldste. Ble etablert i 1539.


Snipetorp/bybrann

En bybrann i 1886 la Skien sentrum i ruiner, og det Skien som gjorde inntrykk på Henrik Ibsen som barn ble borte. Det eneste autentiske bymiljøet fra Henrik Ibsens barndom finnes i dag i Snipetorp.

I løpet av høsten 1843 flyttet familien Ibsen til Snipetorp, etter at lystgården Venstøp ble solgt på tvangsauksjon i mars 1843. Snipetorp er det eneste autentiske bymiljøet som er igjen fra Henrik Ibsens tid i Skien. 7 bybranner i Skien kunne vært 8, dersom ikke det lokale meieriet hadde slukket brannen med melk på våren 1886. Dessverre så brant byen ned på høsten samme år. Etter denne brannen, var det kun lov å bygge murhus i sentrum.