Gran

Gran

Gran kommune er en del av de tradisjonelle regionene på Hadeland og består av områdene Moen, Brandbu, Jaren og Gran, med administrativt senter på Jaren. Gran kommune ble opprettet 1. januar 1838, men området er mest kjent tilbake fra middelalderen med sine nydelige Søsterkirker, Norges eldste gjestgiveri fra 1657 som fortsatt er i drift (Granavollen Gjæstgiveri) og det flotte kulturlandskapet både på og rundt Pilegrimsleden (Nordens Toscana?). Beliggenheten finner du en time nord for Oslo og 45 minutter fra Oslo Lufthavn.

Gran er en kommune i Oppland, rundt sju mil nord for Oslo. Kommunen grenser i nord til Søndre Land og Vestre Toten, i øst til Hurdal og Nannestad, i sør til Lunner og Jevnaker, og i vest til Ringerike. Det er heller ikke langt til Sør-Aurdal og Valdres fra den nordvestre delen av kommunen.
Arealet er delt i to av Randsfjorden (ca. 134 moh.), der den vestre delen utgjør den minste arealdelen av kommunen. Veldig sentral i den østlige delen av kommunen er Viggadalen med den lille elva Vigga som renner ca. 15 km fra sør mot nord gjennom kommunen fra Lunner kommune. Jordbrukslandskapet ligger stort sett fra 135 moh. til 500 moh. Det høyeste punktet i kommunen er Lushaugen 812 moh, på grensa mot Hurdal kommune. I kommunen ligger også Brandbukampen og Sølvsberget, som begge er vulkanske plugger. Godt synlig er også Hvalebykampen like øst for Jarenvatnet.

De fleste innbyggerne bor i tettstedene Gran, Brandbu og Jaren og en del i Grymyr. Bjoneroa er det eneste tettstedet på vestsiden av Randsfjorden.

Gran har mange bondegårder, noen helt tilbake fra før Kristus fødsel, med stor arealdyrking av korn, poteter, grønnsaker, frukt o.l. sammen med et stort dyrehold. Bl.a. var kommunen lenge størst i landet innen svinehold. Det må også nevnes at Gran (sammen med de 2 andre Hadelandskommunene) er ei kjent hestebygd, særlig innen travsporten, med massevis av gode travhester som f.eks. Alm Svarten og Mørtvedt Jerkeld.

Lygna er en del av Gran kommune, som de siste årene har utviklet seg til å bli et populært utfluktssted, både vinter og sommer. Lygnalia Hyttegrend har kommet opp som et attraktivt hytteområde, og Lygna Skistadion har de siste årene arrangert større idrettsarrangement som Ski-NM, Hovedlandsrenn og NM i fatbike. Friluftsområdet omfatter også populære stier og utsiktspunkter for både fot- og skiturer, samt flotte områder for både fiske og kanoturer.