Sandefjord

Sandefjord

Sandefjord kommune ligger i Vestfold fylke og har sammen med halvøyene Østerøya og Vesterøya en kystlinje på 146 km. Kommunen har ca. 62 500 innbyggere. I vikingetiden var fjorden over to meter høyere enn den er i dag. Fra midten av 1800-tallet økte byens innbyggere fra 749 personer i 1845 til 2452 personer i 1875, på grunn av veksten i den internasjonale sjøfarten. Sjøfart var da utvilsomt den viktigste næringen. Sandefjord er også kjent for kjemisk industri, skipsbygging og hvalfangst. Dette ble gjenspeilet i det lokale næringslivet med Framnæs Mekaniske Værksted, Jahres olje- og fettindustri og Jotun malingfabrikk. Sistnevnte er i dag den største bedriften i Sandefjord.

Byen byr på en koselig atmosfære med gåavstand til flere attraksjoner, som spesialbutikker, shoppingsenter, utsøkte restauranter og hyggelige kafeer. Brygga 11 er en populær restaurant og eieren, Geir Skeie, vant Bocuse D’Or 2009. Restauranten tilbyr nydelig norsk sjømat. Sandefjord byr også på flere kilometer med turstier i vakre omgivelser. På Vesterøya er det en markert tursti på 25 km som går blant svaberg og flott utsikt til Skagerak. På Osterøya finnes en markert tursti på 20 km som strekker seg gjennom et område kjent for sin varierte fauna.

Hvalmuseet i Sandefjord er Europas eneste museum om hvaler og hvalfangst. Deres jevnlige utstillinger og arrangementer tilbyr noe for hele familien. Museet presenterer et bredt spekter av materiale knyttet til hvalfangsthistorien, samt økologi og forvaltning av hvaler og deres habitat. Sandefjord har en tilknytning til Sverige gjennom fergeselskapene Colorline og Fjordline som seiler flere ganger daglig til Strømstad. Andre kjente landemerker i Sandefjord er Hvalfangstmonumentet, Sandefjord kirke, Gokstadhaugen, Olavs kapell og Istrehågan gravfelt. 


Mer informasjon: https://www.visitvestfold.com/


Photo credit: Didrick Stenersen and Jørn Tore Røed / visitvestfold.com