Marco Haller vinner den fjerde etappen til Kristiansand

Foto: Szymon Gruchalski

Marco Haller vinner den fjerde etappen til Kristiansand

Marco Haller (BORA - Hansgrohe) er sterkest i massespurten i Kristiansand og vinner sin første seir siden Tour des Fjords 2015

Fem ryttere fikk tidlig en god luke tilbake til hovedfeltet, med en avstand på et og et halvt minutt etter kun 7 kilometer. Disse var Frederik Muff (Team ColoQuick), André Drege (Team Coop), Lucas Eriksson (Riwal Cycling), Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen - Baloise) og Joel Nicolau (Caja Rural). Bora Hansgrohe var også interessert i å være delaktig på dagens etappe med Shane Archbold. 13 kilometer ut i dagens etappe var det seks ryttere i front og avstanden mellom bruddet og hovedfeltet på to minutter og tjue sekunder. 

Det ble ingen kamp om poengene på de to innlagte spurtene mellom rytterne i bruddet. Frederik Muff krysset streken først ved begge de innlagte spurtene, i Valle og Evje. Kamil Bonneu og Shane Archbold tok henholdsvis andre og tredje plass ved Valle, mens Archbold og Andre Drege tok plassen bak Muff ved Evje.

Med hver sin topp-sprinter og gode muligheter for en samlet spurt, tok Trek-Segafredo og Intermarché kontroll på farten i hovedfeltet. Avstanden mellom de to gruppene lå lenge mellom ett og to minutt, de to sprintlagene forsiktig med å ta igjen bruddet, med flere ryttere i feltet potensielt interessert i å sitte farge på dagens etappe. 

Uenighet i bruddet ved dagens første kategoriserte klatring til Klomra, i det Andre Drege og Lucas Eriksson kommer først til streken på toppen. De to rytterne nekter med det ledelsen i klatrekonkurransen for spanjolen Joel Beltran. Sistnevnte tar initiativet i bruddet for å holde farten oppe og med det å få en ny sjanse på ledelsen i klatrekonkurransen. 

Med 30 kilometer igjen til mål ble imidlertid farten i feltet satt betydelig opp i det Alexander Kristoff ga laget sitt marsjordre. I det rytterne kom inn på runden i Kristiansand og det gjenstod 22 kilometer til mål, var avstanden mellom de to gruppene halvert til under minuttet. Quick-Step sendte etterhvert sine ryttere frem til fronten i hovedfeltet i det de krysset mållinjen for første gang for å gi Evenepoel trygg passasje til mål. På dagens første av andre klatringer opp Gimlekollen ble fem av de opprinnelige seks utbryterne kjørt inn, mens Kamiel Bonneu prøvde seg på et siste angrep. Belgieren ble tatt igjen like før feltet kjørte ut på siste runde i Kristiansand.

Uno-X satte i bunn av den siste klatringen til Gimlekollen sine resterende ryttere i front av feltet. Farten var stor nok til å redusere størrelsen på feltet betydelig, men de største favoritten på dagens etappe klarte å holde seg i frontgruppen. Nathan Van Hooydonck (Team Jumbo-Visma) gjorde et siste forsøk for å levere etappen til det nederlandske laget, men ble tatt igjen med 500 meter igjen. Ingen tydelige opptrekk på oppløpet, hvor Marco Haller (Bora - Hansgrohe) fant den beste posisjonen til å begynne spurten og holdt unna og vant etappen til Kristiansand.