Stavanger

Stavanger

Stavangerregionen er Norges tredje største byregion og 360 000 mennesker bor, arbeider og studerer i dette området. Stavanger by har 134 000 innbyggere. Byen er rik på historie og dateres til 1125 i forbindelse med byggingen av Stavanger domkirke, men det er store sjanser for at byen er eldre. En region med industri som i stor grad knyttes til sjøen og dens ressurser. Fra 1890-1960 var den største industrien sild og skipsbygging. I slutten av 1960 fant de olje, og det var et massivt skifte i hovedindustrien fra sild til olje. Takket være oljeindustrien, ble området internasjonalisert, og er nå hjem til mer enn 170 forskjellige nasjonaliteter. Dette har spilt en stor rolle i veksten av en rik, kulturell scene, noe som kulminerte i at Sandnes og Stavanger var europeisk kulturhovedstad i 2008.

Regionen er Norges matdestinasjon, med lokalproduksjon av ypperste kvalitet; lam, sjømat, grønnsaker og frukt. Kulinariske fristelser og høy kvalitet på restauranter (to Michelin-restauranter!) er konsekvensen av smeltedigelen av kulturer og nasjonaliteter, i tillegg til høy frekvens av business-reisende til regionen. Stavanger og omegn er en region i vekst med tanke på tilreisende og turisme.

Den mest kjente attraksjonen i Stavangerregionen er den iøynefallende Preikestolen, 604 meter over ikoniske Lysefjorden. Lonely Planet kåret Preikestolen til den mest slående av alle utkikksplattformer. Kjerag er en annen sensasjonell attraksjon i Lysefjorden, en vandretur hit er for de mer erfarne. Her får du se den berømte Kjerag- steinen som er kilt fast mellom to fjellsider. Dra langs kysten og sørover, og du kommer til historiske Sogndalstrand, en populær destinasjon i Rogaland, og den eneste landsbyen hvor både trehus og omkringliggende kulturlandskap er fredet. I Stavanger sentrum finner du også shopping og kaféliv i Øvre Holmegate, fargegata, i tillegg til idyllisk kulturhistorie i Nord-Europas største konsentrasjon av trehusbebyggelse, Gamle Stavanger.

For mer informasjon, se regionstavanger.com og itswaterful.com