Fra Champs-Élysées til Egersund: Jordi Meeus raskest i spurten

Foto: Szymon Gruchalski

26.05.2024

Fra Champs-Élysées til Egersund: Jordi Meeus raskest i spurten

Den belgiske 25-åringen som i fjor vant den siste etappen av Tour de France, tok seieren på den 3. etappen i Egersund etter et durabelig spurtoppgjør.

Vår Energi Arena Sola strålte i solskinnet da det var duket for 3. etappe av årets Tour of Norway. Etter gårsdagens manndomsprøve opp Gullingen var det i dag dekket for en gyllen mulighet for feltets spurtere. Rytterne skulle gjennom 178 kilometer før målgang i Egersund, og med bare en kategorisert stigning underveis, bydde dagens etappe opp til en massespurt.

Som på gårsdagens etappe var det igjen et brudd på fire ryttere som kom seg av gårde, og etablerte raskt et forsprang på over to minutter. Dagens utbrytere var: Johan Ravnøy (Team Coop – Repsol), den slovakiske mesteren, Matus Stocek (ATT Investments), Brendan Rhim (Project Echelon) og klatretrøyebærer Eirik Vang Aas (Norge). Sistnevnte hadde nok blikket festet på 2. kategoristigningen opp Dalane Energi-bakken som skulle komme etter 109 kilometer hvor 6 poeng skulle deles ut til førstemann over.

I feltet tok laget til sammenlagtleder Axel Laurance, Alpecin-Deceuninck, og Uno-X Mobility kontroll og stabiliserte avstanden til bruddet på rundt 2:30 min. Det norske ProTeam-laget ønsket tydelig å bidra til at det hele skulle bli samlet til en spurt i Egersund for Alexander Kristoff, som har vist god form med to UCI-seire de siste tre ukene.

Senere fikk Uno-X Mobility og Alpecin-Deceuninck også hjelp av Bora-Hansgrohe og INEOS Greandiers som begge satt en rytter til front av feltet for sine respektive spurtere, Jordi Meus og Elia Viviani. Dermed var de fleste lagene som var forhåndsfavoritter til å ta etappeseieren i spill. 

Opp dagens eneste kategoriserte stigning, tok Eirik Vang Aas oppskriftsmessig alle 6 poengene, og økte ledelsen i klatretrøyekonkurransen til sine konkurrenter foran morgendagens avsluttende etappe i Stavanger. Bak Vang Aas fulgte Johan Ravnøy (Team Coop – Repsol), Matus Stocek (ATT Investments), Brendan Rhim (Project Echelon) og Filip Reha som tok henholdvis 5, 4, 3 og 2 klatrepoeng. På toppen av Dalane Energi-bakken var avstanden til feltet nede i 1:30 min. etter å ha skrudd opp farten inn mot de siste milene av etappen.

Vang Aas slapp seg etter hvert ned til feltet for å spare på kruttet foran morgendagens avsluttende etappe i Stavanger, hvor hele fire 3. kategori bakkespurter skal forseres.

Bruddet holdt unna feltet til de siste 10 kilometerne, og fikk besøk av Walter Calzoni (Q36.5 Pro Cycling) som støtet fra feltet i håp om å kunne snyte feltet for seieren med 8 kilometer igjen. Italieneren gav bruddet litt sårt tiltrengt kjørestyrke etter en lang dag i brudd og gjorde jobben for feltet mer utfordrende for å samle det hele.

Walter Calzoni og Johan Ravnøy holdt unna som de to siste da 2,5 kilometer gjenstod, av et felt som gjorde seg klart til massespurt i Egersund.

Uno-X ledet inn på oppløpet med Alexander Kristoff som lenge så ut til å kunne ta nok en etappeseier i Tour of Norway, men måtte på de siste meterne se seg slått av Jordi Meeus (Bora-hansgrohe) som timet spurten perfekt og tok seieren på det raske oppløpet i Egersund. Tsjekkiske Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL) snek seg også foran nordmannen og tok 2. plassen på etappen.

Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck) leder fortsatt rittet sammenlagt foran morgendagens siste etappe i en krevende rundløype i Stavanger!