Tour of Norway etappene er klare!

Foto: Kjetil Birkedal Pedersen

Tour of Norway etappene er klare!

Vi gleder oss veldig til et fantastisk sykkelritt

1. etappe: Bergen – Voss, 175 km

Tour of Norway 2022 starter i Bergen på Norges vestkyst. Bergen har tidligere hatt starten i Tour des Fjords i 2015, og byen hadde også målgang på første etappe av Tour des Fjords i 2016, hvor tidligere verdensmester i parløp, Leigh Howard, vant etappen.

Etappen avsluttes på i bakke på Voss, hvor vi kårer den første etappevinneren av Tour of Norway 2022. 

2. etappe: Ulvik – Geilo, 123,8 km
Ulvik er igjen start på en etappe av et norsk sykkelritt. Byen har tidligere vært start på tredje etappe av Tour des Fjords i 2016.

Etappen slutter i Geilo, hvor tidligere verdensmester, Mads Pedersen, vant tredje etappe av Tour of Norway i 2016.

3. etappe: Gol – Stavsro/Gaustatoppen, 175,7 km
Tredje etappen starter fra Gol.

Fra Imingfjell er der 75 km igjen til målstreken på Stavsro. Vinneren av etappen finnes på toppen av det 12 km lange fjellet, som stiger 8,2% i snit. Etappen slutter 1170 meter over havet. 

4. etappe: Hovden – Kristiansand, 233,5 km
4. etappe av Tour of Norway 2022 starter i det populære friluftområdet, Hovden.

Etappen avsluttes i havnebyen Kristiansand, hvor rytterne kjører to runder i finalen.

Den norske stjernen, Edvald Boasson Hagen, vant i 2019 tredje etappe av Tour of Norway som gikk i mål i Kristiansand.

5. etappe: Flekkefjord – Sandnes, 181,7 km
Starten på 5.etappe går fra Flekkefjord, hvor rytterne kjører nordvest langs kysten.

Etappen avsluttes i Sandnes, hvor Edvald Boasson Hagen og Asbjørn Kragh Andersen i 2017 og 2016 vant etapper i Tour des Fjords.

6. etappe: Stavanger – Stavanger, 150 km
Siste etappe av Tour of Norway starter og slutter i Stavanger. Byen vil nok en gang være vertskap for de de siste angrepene og utfordringene i kampen om  sammenlagtseieren i Tour of Norway. I fjor vant den olympiske mester i omnium, Mathew Walls, den siste etappen til Stavanger.

Vinneren i sammendraget og etappevinneren kåres på de siste rundene i Stavanger, hvor rytterne blir utfordret av «Grisabakken».

Gabriel Rasch, sportsdirektør på Ineos Grenadiers:

«Dette blir et fantastisk sykkel løp, et komplett etappe ritt med fantastiske Bergen som startsby gjennom spennede kuperte veier til Voss, vil vi få en pangstart på rittet. Endelig tar ToN steget inn i den norske fjellheimen og kanskje en av de hardeste fjellene vi har opp til Gausta. Dette blir spennende.

2021 utgaven ga oss Stavanger regionen fra sin vakreste side. I fjor hadde vi lite vind på den siste etappen, skulle det blåse her i år, må det virkelig en komplett rytter til for og vinne sammenlagt.

Kan ikke røpe laget til Ineos riktig enda, men vi kommer med et meget sterkt lag i år, med flere profilerte Tour de France ryttere.»

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør Uno-X Pro Cycling Team: 

«Dette her blir nok en av de beste utgavene av ToN. Når man ser borte fra tempo, får man alle aspekter av en Grand Tour på bare 6 dager. Alt fra punchy ankomst, til MTF (Mountain Top Finish), samlet spurt og til og med sidevind. Kombinert med hva man skal gjennom i etappen før man er i finalen, skal det til ett veldig bra lag med sterkere ryttere, sterke klatrer med en bra strategi og taktikk for å vinne løpet sammenlagt. Både deltagere og publikum får det beste, ikke bare sportslig, men også alt fra fjord til fjell til kysten.»